Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Dušená polívka

Rozkrájej na kousky 1/2 kila hovězího a 1/2 kila skopového masa, 1/4 kila hovězích jater a všeliké jiné odpadky od drůbeže, jako: nožičky, jatýrka, žaludky atd. Dej všecko na rendlík, k tomu kus másla, tři rozkrájené cibule, dva kořeny petružele i s natí, dvě mrkve, jeden celer, dvě kapusty, vše rozkrájené, kousek zázvoru a jeden bobkový list, popraš to s půl lžicí soli, přikrej poklicí a nech to dusit až do vysmahnutí; rozumí se, že se tím častěji musí zamíchat, aby se to nepřipálilo. Když to již hnědou barvu dostává a máslo pod tím se pěnit začíná, popraš to lžíci mouky, přidej k tomu ještě kousek másla a míchej tím nyní ustavičně; když pak se na dně kůra utvoří, nalej na to 2 litry vody a míchej tím stále, aby se to přischlé na dně odlouplo; potom to zase přikrej pokličkou a nech to opět asi dvě hodiny vařit, konečně to procecť skrze sejtko. Tato polívka se může buď večer v kávových šálkách podávat anebo se jí může v poledne s rozličnými svitky, které dále poznamenány jsou, použit.