Domácí kuchařka – Magdalena Dobromila Rettigová

Cibulová omáčka s vínem

Usmaž půl drobně rozkrájené cibule a když začne červenat, dej k ní kávovou lžičku mouky, dvě lžíce strouhaného domácího žitného chleba, a nech to do hněda usmažit, potom to dej do hrnku, v kterém se obyčejně omáčka vařívá, nalej na to jeden díl vína, dva díly hovězí polívky a lžíci dobrého vinného octa, nech to povařit, upraž kousek cukru do hněda, dej ho k tomu, a když se to opět povařilo, dej to do nádobky k tomu určené. Tato omáčka může se dáti buď k hovězímu masu nebo jsou-li zbytky od rozličných pečení, rozkrájej je na úhledné řízky, dej je do kuthánku, nalej na ně tu omáčku, dej k tomu trochu drobně rozkrájené citronové kůry, trochu kaprlí a je-li libo, také kousek sardelového másla — vždyť je to dobré.